Searching Inventory...

Sommardäck

 
 

SOMMARDÄCK – VAD GÄLLER?

Enligt svensk lag måste alla svenska bilar vara utrustade med sommardäck mellan 15 april och 1 december.

NÄR FÅR MAN HA SOMMARDÄCK

Enligt svensk lag måste alla svenska bilar vara utrustade med sommardäck, fr.o.m. den 15 april till den 1 december. Vill man byta till sina sommardäck tidigare är det möjligt från och med den 1 april, eftersom det är slutet på tidsfristen gällande krav på vinterdäck. Har man under vinterhalvåret haft dubbdäck är det förbjudet att ha dubbdäck mellan den 16 april – 30 september om det inte är eller väntas vinterväglag (Dvs. om det finns snö, is eller snömodd på vägbanan, inklusive väggrenen).

KRAV PÅ MÖNSTERDJUP FÖR SOMMARDÄCK

För sommardäck är kravet på mönsterdjup 1,6 mm. För att vara på säkra sidan rekommenderar vi dock att inte bruka däck som har ett mönsterdjup under 3 mm. Detta därför att greppet vid vått väglag försämras avsevärt om mönsterdjupet är under 3 mm. Detta kan i sin tur resultera i längre bromssträckor och högre risk för vattenplaning.

FÖRVARING AV SOMMARDÄCK

Vid vinterförvaring ska du aldrig ha sommardäcken utomhus under en presenning. Lämna hellre in dem till ett däckhotell. Däcken ska förvaras torrt, mörkt och svalt. Under en korrekt förvaring åldras sällan däcken utan det är istället under körningen det slits. Det finns bra däckhotell där man för en mindre summa kan lämna sina däck och samtidigt veta att de tas om hand på rätt sätt.

VARFÖR MÅSTE MAN BYTA TILL SOMMARDÄCK?

Sommardäck kallas de däck som vi använder den största delen av året. Sommardäck har till skillnad från ett vinterdäck en gummiblandning som är anpassad för temperaturer över 5°C grader. När temperaturen sjunker under 5°C grader hårdnar gummit, vilket leder till att däcken får sämre prestanda. Det finns flera olika tillverkare av däck och de finns i många olika prisklasser, kontakta gärna oss på Peugeot Sätra för att få hjälp med rekommendationer till just din bil och din körstil.

ATT TÄNKA PÅ NÄR MAN VÄLJER SOMMARDÄCK?

Det är inte alltid det billigaste däcket är det mest ekonomiska. Kvalitetsdäck som kostar lite mer vid köp brukar många gånger snabbt betala igen den extra kostnaden i form av längre livslängd men framförallt genom ökad säkerhet. Däcket kan med andra ord användas längre och samtidigt ge en ökad säkerhet den gången du behöver göra en undanmanöver eller vid en kraftig inbromsning. De har även ett bättre rullmotstånd som gör att bränsleförbrukningen minskar. Här finns faktiskt stora summor att tjäna in som bilägare. 20 % av bränsleförbrukningen står rullmotståndet för, så att välja rätt däck kan minska kostnaden med tusenlappar årligen för den som kör mycket.

ENERGIMÄRKNINGEN

Energimärkningen visar däckets energiklass på en skala från A till G, med pilar från mörkt grönt till rött. Däck märkta med energiklass A är effektivast, vilket betyder att de har ett lågt rullmotstånd. Dessutom visar märkningen däckets väggrepp vid vått väglag, också det på skalan A till G, där A betyder bra grepp. Märkningen visar även det utvändiga rulljudet, det vill säga hur mycket själva däcken bullrar på ett standardiserat underlag. Buller mäts i decibel dB(A).

SKÖTSELRÅD FÖR DÄCK

Det gäller att vårda sina däck för att de ska vara så effektiva som möjligt samtidigt som deras livslängd blir längre. Det är både din körstil och omvårdnad som påverkar däcken. Du bör rengöra dina däck och fälgar ofta. Vid rengöring är en mjuk svamp och ett milt bilschampo det bästa alternativet eftersom det är skonsamt.