Searching Inventory...

Vinterdäck

 
 

VINTER – VAD GÄLLER?

Mellan den 1 december och den 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag ute.

VAD ÄR VINTERVÄGLAG?

Det är vinterväglag om det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan. Tänk på att även vägrenen räknas till vägbanan.

NÄR FÅR MAN ANVÄNDA DUBBDÄCK?

Dubbdäck får användas mellan den 1 oktober och den 15 april.

DUBBDÄCK EFTER DEN 15 APRIL

Det är lagligt att köra med dubbdäck efter den 15 april och innan den 1 oktober om det är eller befaras bli vinterväglag.

DUBBDÄCK OCH FRIKTIONSDÄCK

Med vinterdäck menas dubbade däck eller så kallade odubbade friktionsdäck. Det får inte förekomma både dubbade och odubbade däck på samma fordon. Observera att det är tillåtet att använda odubbade friktionsdäck året runt, det finns ingen restriktion mot dem.

DÄCK PÅ SLÄPET

Om bilen har dubbdäck måste även släpet ha dubbdäck när det är vinterväglag. Om bilen har odubbade däck får släpet ha antingen dubbade eller odubbade vinterdäck. Det är viktigt att släpet inte har sämre väggrepp än bilen, för att till exempel undvika att släpet sladdar vid inbromsning.

KRAV PÅ MÖNSTERDJUP FÖR VINTERDÄCK

För personbilar och andra lätta fordon med en totalvikt upp till och med 3,5 ton måste mönsterdjupet vara minst 3 millimeter i däcken.

Samma mönsterdjup gäller för släpvagnar som dras av dessa fordon. För lastbil, buss och personbil klass 2 med en totalvikt över 3,5 ton gäller mönsterdjupet 5 millimeter. Kravet gäller för samtliga däck på dessa fordon.

VINTERDÄCK FÖR TUNGA FORDON?

Enligt lag krävs vinterdäck även för tunga fordon, med en totalvikt över 3,5 ton. Reglerna skiljer sig mellan fram- och bakhjulsdrivna fordon.
Lagen i sin helhet finns på Transportstyrelsens webbplats.

BÄSTA DÄCKEN BAK

De däck som har det största mönsterdjupet eller dubbutsticket bör vara monterade bak på fordonet. Det minskar risken för sladd när du bromsar eller svänger. Detta gäller både fram- och bakhjulsdrivna bilar.

VINTERDÄCK GÄLLER ÄVEN FÖR UTLÄNDSKA FORDON

Reglerna om vinterdäck omfattar även utländska fordon och gäller vid resa till och från utlandet. Reglerna finns i sin helhet på Transportstyrelsens webbplats.

FÖRBUD MOT DUBBDÄCK PÅ VISSA PLATSER I STORSTÄDERNA

Förbud mot dubbdäck gäller på vissa gator i några städer. Hornsgatan i Stockholm är ett exempel, där endast friktionsdäck tillåts. De som bryter mot reglerna riskerar böter på 1 000 kronor. Mer information om vad som gäller i bland annat Stockholm, Göteborg och Uppsala finns i de lokala trafikföreskrifterna.

UNDANTAG FRÅN ANVÄNDNING AV VINTERDÄCK

Det finns ett antal undantag från kravet på vinterdäck, till exempel för färd till besiktningsföretag och för fordon som är äldre än trettio år. Listan över alla undantag finns på Transportstyrelsens webbplats.

FÖRVARING AV VINTERDÄCK

En bra förvara vinterdäcken i ett kyligt garage eller i en källare. Vissa bilägare lägger upp dem på vinden men detta rekommenderas inte. Det kan bli väldigt varmt, speciellt under stora temperaturförändringar är inte bra för dina dyra däck.
Praktiska däckpåsar är en bra förvaring – så lägger du dem bara ovanpå varandra, helst bara två och två, så att där inte kommer för mycket vikt på det nedersta. Men du kan också hänga upp dem i hålet på fälgen eller placera dem i ett däckstativ.

OBS! Däcken skall helst inte stå upprätt, för då är det risk för att du får en platt punkt på dem. Och däck skall ju helst vara runda. Det finns bra däckhotell där man för en mindre summa kan lämna sina däck och samtidigt veta att de tas om hand på rätt sätt.